UltraSound Suceava - Totul din Suceava

Forumul sucevenilor de pretutindeni
 
AcasaFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiți | 
 

 Campulung Moldovenesc - Oras

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaje : 7
Data de înscriere : 29/05/2008

MesajSubiect: Campulung Moldovenesc - Oras   Joi Mai 29, 2008 7:31 pm

În vremuri străvechi, Câmpulungul Moldovenesc a reprezentat centrul unei comunități de așezări sătești și în același timp centrul unei forme de stat politic prefeudal. A avut o evoluție proprie, fiind un ținut al oamenilor liberi, denumit "Ocolul Câmpulungului", ce ascultau doar de domnitorul Moldovei.
Conform legendei, pe aici au trecut în drumul lor dinspre Maramureș, Dragoș și Bogdan I Descălecătorul Moldovei (1352-1365).
Prima atestare documentară a Câmpulungului Moldovenesc datează din vremea lui Alexandru cel Bun (14 aprilie 1411). În Evul mediu, așezarea care și-a luat numele din asemănarea cu o vale lungă pe cursul râului Moldova, la picioarele masivului Rarău, a fost centrul Județului Câmpulung, care includea 15 așezări pe văile Moldovei, Bistriței și Dornei.
În anul 1716 Dimitrie Cantemir menționa în lucrarea sa "Descriptio Moldaviae" că locuitorii ținutului erau organizați într-un fel de "republică independentă" și refuzau să primească ordine de la orice boier local.
Pacea de la Kuciuk-Kainargi din 1774 a hotărât ca Moldova superioară să fie anexată Imperiului Austro-Ungar. Ca rezultat imediat, a urmat colonizarea germană și slavă.
În 1794 localitatea este declarată târg, iar în anul 1806 oraș.
În perioada următoare, Câmpulungul Moldovenesc a cunoscut o puternică dezvoltare economică, socială și culturală iar populația a crescut numeric în permanență.
În 1923 orașul a devenit reședința județului Câmpulung Bucovina.
În 1995 orașul a fost declarat municipiu.
În 2002, Câmpulung Moldovenesc este declarat stațiune de interes local.
În 2005, Câmpulung Moldovenesc este declarat stațiune turistică de interes național.
Călătorul care străbate "Țara de Sus" a Moldovei mergând spre Maramureșul legendelor istorice sau spre Ardealul străjuit de cununa Carpaților românești va fi încântat de măreția locurilor și a oamenilor întâlniți pe valea superioară a Moldovei.
Un astfel de loc este și municipiul Câmpulung Moldovenesc, situat într-o depresiune intramontană la poalele nordice ale masivului Rarău din nordul Carpaților Orientali.
Culmile montane ale Obcinii Feredeului către nord și ale Munceilor Rarăului către sud, ce străjuiesc vatra orașului, îți desfată privirea în orice anotimp te-ai afla, prin peisaje inedite care te duc cu gândurile la Tirolul austriac sau la cantoanele din estul Elveției.
Verdele crud al pădurilor de brad și molid, pajiștile montane ce îmbracă versanții până în albia Moldovei, apele limpezi ale pâraielor tumultuoase și aerul ozonat, îi dă rang de stațiune climaterică și te îndeamnă să-i cunoști ospitalitatea-i tradițională.
Municipiul Câmpulung Moldovenesc se află la o altitudine joasă, cuprinsă între 600-700 metri, are o suprafață totală de 14.155 hectare (din care vatra urbană 564 hectare) și 20.041 de locuitori.
Drumul național E 576 și calea ferată transcarpatică Suceava - Ilva Mică asigură legăturile municipiului cu principalele magistrale rutiere și feroviare.
Cu toate dimensiunile sale de oraș mic, localitatea Câmpulungului îndeplinește funcții urbane multiple (cea turistică îmbinându-se cu cea industrială prin întreprinderile din vestul orașului - Fabrica de Mobilă, Fabrica de Produse Lactate "Rarăul", Fabrica de Încălțăminte, Filatura tip Bumbac, cu cea agrară și culturală).
Valorile spirituale pot fi cunoscute vizitând prestigioasele instituții ale orașului dar și admirând obiceiurile, portul și tradițiile folclorice ale oamenilor locului.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://ultrasound.wikiforum.ro
 
Campulung Moldovenesc - Oras
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
UltraSound Suceava - Totul din Suceava :: Suceava :: Orase din Suceava-
Mergi direct la: